UPUTSTVA ZA MONTAŽU I ODRŽAVANJE VANJSKIH PODNIH OBLOGA


Ispunite sledeći kontrolni spisak [PDF]:

SKLADIŠTE:
  • Zaštitite materijal  od neposrednog vremenskog i sunčevog uticaja
  • 1-2 nedelje su potrebne za aklimatizaciju drveta
UGRADNJA:
  • razmak za daske 100 mm širine je 3-4 mm
  • razmak za daske 150 mm širine je 5-6 mm
  • obezbedite ventilaciju ispod obloge
  • razmak podkonstrukcije  je 400-500 mm
  • koristite  nerđajuće (INOX) čelične vijake
  • prethodno bušenje
ODRŽAVANJE:
  • zaštitita čela
  • premažite sve 4 stranice daske uljem
Za detaljnije informacije:Skladištenje pre ugradnje:

Da bi postigli najbolje rezultate, pre ugradnje podnu oblogu zaštitite od sunčeve direktne  toplote i svetlosti i drugih vremenskih  uticaja  (kiša, sneg,…). Vanjsku podnu oblogu morate čuvati pokrivenu i zaštićenu ( nepromočiva folija ).

Pre ugradnje, oblogu prilagodite klimatskim uslovima okoline ( aklimatizacija), iako je prirodno  (16-20%)  ili veštački (12-16%)  osušena. Postupak  aklimatizacije treba da traje bar  7 do 14 dana, da  se vlaga u drvetu i vlaga vazduha uravnoteže.

Materijal postavite na grede, odn.  podignite ga od poda da ne upija vodu iz podloge.


Ugradnja drvene podne obloge:

Razmak:  Pre nego što počnete sa polaganjem podne obloge, odredite razmak između pojedinačnih daski.  Savetujemo Vam da ostavite diletaciju od 3-6 mm. Na  veličinu razmaka utiču geografski i klimatski uslovi i vlažnost i širina daski. Daske, koje imaju nisku vlažnost imaju veći razmak i obrnuto. Daske, široke 100 mm se skupljaju/nabrekaju 3-4 mm, dok za 150 mm važi 5-6 mm. Zato preporučujemo da je  razmak za 100 mm daske 3-4 mm in 5-6 mm za daske široke 150mm. Da bi se postigao lepši izgled predlažemo manji razmak, ako je to moguće. Pri određivanju veličine razmaka posavetujete se sa lokalnim izvođačem  ugradnje.

Podkonstrukcija: Pri ugradnji pazite na pravilno kretanje vazduha pod podnom oblogom, to se postiže uz pomoć  podkonstrukcije. Savetujemo Vam da podnu oblogu dignete bar 40 mm od podloge koja ima uređen odvod i bar  100 mm od podloge koja to nema. Podkonstrukcija mora biti položena tako da vazduh  nesmetano kruži. U slučaju da je podkonstrukcija u dodiru s vodom, podna obloga treba da je  na većoj visini i zaštićena  uljem. Kod takvih primera preporučujemo i upotrebu parne prepreke, koja će sprečiti direktno upijanje vode ( apsorpciju ) iz poda. Razmak podkonstrukcije treba da je od 400-500 mm i zavisi od debljine daski.

Metode pričvršćivanja podne obloge je Vaš izbor. Možete birati između pričvršćivanja šrafovima ili „nevidnog“ pričvršćivanja metalnim žabicama. Pri neposrednom uvrtanju savetujemo Vam da prethodno  probušite daske i koristite nerđajuće  (INOX) šrafove. Obični  šrafovi koroziraju i  može doći do promene boje . Šrafove i prethodno uvrtanje obavezno koristite  na prvoj i zadnjoj dasci u nizu. Na svakom mestu pričvršćivanja upotrebljavajte po 2 šrafa.

O detaljima i tehnikama pričvršćivanja, posavetujte se sa proizvođačem.

Za sprečavanje pucanja čelne strane daske, te delove obavezno premažite  uljem ili voskom. Premazivanje  obavite u toku montiranja ili neposredno nakon obavljenog posla.

Mere bezbednosti: Prašina drveta može da sadrži alergene koji prouzrokuju alergične reakcije. Pri obradi drveta savetujemo Vam da upotrebljavate zaštitne maske i naočari.

Održavanje drvenih podnih obloga

Drvo iz kojeg je napravljena podna obloga za spoljašnje prostore, dovoljno je otporno na biološku razgradnju ( trulež, insekti drveta ) i zato nije obavezno da ga dodatno zaštitimo. Drvo će, u tom slučaju, dobiti lepu srebrnastu patinu. Pored toga, ipak Vam savetujemo da koristite premaze. Ako želite da imate srebrnastu patinu na drvetu, koristite premaze bez UV zaštite. U slučaju da želite da zadržite prirodnu boju drveta, koristite premaze koji sadrže i UV  zaštitu. Nastanak sive patine možemo sprečiti korišćenjem premaza koji sadrže pigmente. U svakom slučaju pazite da ne zaboravite da zaštitite čelo daske.

Daske, koje nisu premazane uljem, češće površinski pucaju i krive se. Savetujemo Vam da potpuno zaštitite daske na sve 4 stranice površine. Obavezno zaštititite i stranice koje su nakon ugradnje ispod i nevide se  i time ćete sprečiti upijanje vode i krivljenje daski. Zaštitu je potrebno naneti na površinu pre izlaganja vremenskim uticajima.

Pre montaže nanesite 2 nanosa, kasnije drvenu podnu oblogu obnavljamo po potrebi odnosno u zavisnosti kakav izgled želimo da postignemo.

Izjava o ograničenoj odgovornosti

Drvo je prirodan  materijal. Pod uticajem okoline može doći do promene težine, boje, dimenzije i oblika. Širenje i skupljanje daske je uobičajena posledica uticaja promene temperature i vlažnosti okoline.  U kišnom periodu se daske šire, u toplom i sunčanom se skupljaju. Kiša, sunce i promene temperature utiču na promenu boje drveta ( od tamne nijanse do srebrnaste patine ), manje površinske pukotine, pojavu buđi na površini i pojavu plavičaste boje.Te promene su posledica prirodnih pojava i prirode drveta i ne pretstavljaju predmet reklamacije.

Pri izboru podne obloge od drveta za spoljašnju upotrebu morate voditi računa o svim uticajnim  faktorima, kako bi izabrali pod koji će najviše odgovarati Vašoj okolini.

Ovaj dokument je pomoć pri planiranju i izvođenju Vašeg projekta: Spoljašnja drvena podna obloga.Imate li neko pitanje?
 
FLOOR EXPERTS BEOGRAD  |   Milutina Milankovića 9ž  |   t. +381 11 22 81 409  |  info@floor-experts.rs
FLOOR EXPERTS NOVI SAD  |  Futoški put 10  |  t. +381 21 47 90 612  |  info@floor-experts.rs
Posetite naš novi sajt www.Floor-Experts.rs