Sadržaj:

Parket u kuhinji: moderan trend koji pruža dugotrajnu vrednost

Parket u kuhinji postaje sve popularniji trend koji unosi prirodnu lepotu drveta u samo srce vašega doma. Iako drvo nije bilo uobičajen izbor za kuhinje u prošlosti, moderne tehnike i materijali su omogućili da drvo savršeno služi svojoj svrsi u ovim prostorima. 

Ovaj trend raste među vlasnicima kuća koji žele da unesu eleganciju i toplinu drveta u svoje kuhinje.

Drveni podovi su takođe jedini podovi koji se mogu obnoviti do te mere da izgledaju kao novi.

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO IZABERETE DRVENI POD ZA KUHINJU?

Pre nego što se odlučite za drveni pod u vašoj kuhinji, važno je da se dobro informišete o različitim vrstama drveta, metodama ugradnje i metodama održavanja. 

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz 7 ključnih saveta za izbor, upotrebu i održavanje drvenih podova kako bi vaš parket zadržao svoj šarm i izdržljivost.

1. Zašto su drvene podne obloge u trendu?

U poslednje vreme, drvene podne obloge su sve više popularan izbor i za kuhinje, jer stvaraju vizuelno ujednačen prelaz između kuhinjskog prostora i drugih životnih prostora, kao što su trpezarija ili dnevna soba.

Ovaj trend je rezultat nekoliko faktora:

 • Estetika i stil: Drveni podovi daju domu topao i elegantan izgled koji se dobro uklapa u različite stilove enterijera. Njihova prirodna lepota i raznovrsnost šara donose jedinstven karakter svakoj prostoriji. Pored toga, savremeni trendovi u dizajnu drvenih podova su usmereni na različite boje i završne obrade. Od svetlih i prirodnih nijansi koje daju svežinu i osvetljenost prostoriji, do tamnijih tonova koji stvaraju intimniju i topliju atmosferu. Popularne su i sive i beljene nijanse koje donose moderan stil i savršeno se uklapaju sa skandinavskim, minimalističkim i japanskim stilom uređenja enterijera.
 • Osećaj udobnosti: U poređenju sa hladnim keramičkim ili porcelanskim pločicama, drveni pod nudi topliji i prijatniji, mekši osećaj pod nogama. Ovo je posebno važno u oblastima kao što je kuhinja u kojoj provodimo dosta vremena stojeći. Različite površine kao što su mat, polumat ili sjaj mogu uticati na osećaj i izgled poda. Na primer, mat završna obrada naglašava prirodnu teksturu drveta, dok sjajna završna obrada stvara sofisticiraniji izgled.
 • Kohezivni prostor: Mnogi vlasnici kuća traže načine da stvore kohezivniji i harmoničniji prostor. Drveni podovi omogućavaju nesmetan prelaz između kuhinje i drugih delova doma, čime se izbegava osećaj odvojenosti prostora izazvan različitim podovima u različitim delovima povezane dnevne sobe. Obrasci polaganja takođe igraju važnu ulogu ovde. Tradicionalno polaganje riblje kosti ili ševron dodaje klasičan i elegantan dodir, dok moderniji, linearni obrasci stvaraju čistije, minimalističke linije.
 • Toplina i udobnost: Drvo prirodno zrači toplinom i udobnošću, što je poželjno u prostoru poput kuhinje, koja je često centar kućnog života. Savremeni trendovi uključuju i upotrebu različitih vrsta drveta u jednoj prostoriji, što omogućava stvaranje jedinstvenih i personalizovanih ambijenta koji dodatno naglašavaju individualnost prostorije.

Imajući na umu ove prednosti, postaje jasno zašto su drveni podovi sve popularniji izbor za moderne kuhinje. Pre nego što odlučite da ih postavite u svom domu, takođe je važno da razumete osetljivost drveta na vodu, habanje i moguća oštećenja.

2. Drvo i voda: važna kombinacija za razmatranje pri drvenim podovima u kuhinji

Kada razmišljate o upotrebi drvenih podova u kuhinji, ključno je da razumete kako se drvo ponaša u kontaktu sa vodom. Ovo znanje će vam pomoći da odlučite da li je drveni pod takođe pogodan za vaš kuhinjski prostor i šta možete da uradite da sprečite da drvo dođe u kontakt sa vodom.

 • Uticaj vode na drvo: Drvo je prirodni materijal koji reaguje na vlagu promenom oblika i veličine. Kada je drveni pod izložen vodi ili visokoj vlažnosti, može nabubriti, iskriviti se i iskriviti.
 • Preventivne mere: Ključ za održavanje lepote i funkcionalnosti drvenih podova u kuhinji je prevencija i brzo i efikasno delovanje u slučaju izlivanja. Ako je vlaženje površno, kratkotrajno i ako se voda brzo ukloni u slučaju oštećenja vodom, rizik od trajnog oštećenja drvenih podova je veoma mali. Pored toga, važno je redovno proveravati stanje kuhinjskih uređaja i instalacija kako bi se sprečilo neprimećeno curenje.

Drveni pod u vašoj kuhinji ostaće lep i funkcionalan dugi niz godina uz minimalno čišćenje i održavanje.

3. Izbor prave vrste drveta za podove u kuhinji

Prilikom odabira drvenih podova za kuhinju, bitno je da se fokusirate na vrste drveta koje su dovoljno izdržljive za opterećenja koja su tipična za ovaj prostor. Kuhinja je okruženje u kojem se odvijaju mnoge dnevne aktivnosti, tako da je otpornost drveta na habanje ključna. Naši konsultanti u salonima će vas provesti kroz sve detalje u procesu donošenja odluke.

4. Aklimatizacija drvenih podova na vaš dom pre postavljanja

Jedna od ključnih faza u postavljanju drvenih podova u kuhinji je aklimatizacija drveta na okruženje vaše sobe. Ovaj proces je neophodan da bi se osiguralo da se drvo ponaša stabilno i da spreči potencijalne probleme kao što su praznine između dasaka ili savijanje.

 • Zašto je aklimatizacija važna: Karakteristika drveta je da se uvek prilagođava sredini u kojoj se nalazi. Drveni podovi se često skladište u skladištima i transportuju u klimatskim uslovima koji se mogu značajno razlikovati od onih u vašem domu. Direktna ugradnja drveta koje nije prilagođeno uslovima unutrašnje klime može dovesti do širenja ili skupljanja drvenog poda nakon postavljanja. Širenje može izazvati napetost u podovima, a skupljanje se može videti kao praznine između dasaka ili čak kao pukotine u drvetu.
 • Proces adaptacije: Pre ugradnje, drvene podne obloge treba čuvati u zatvorenim pakovanjima u prostoriji gde će biti postavljene, kako bi se aklimatizovale na uslove u kojima će se naći nakon postavljanja. Ovo se radi tako što se paketi parketa slažu na ravnu podlogu, u hladovini, najmanje pola metra od zidova i izvora toplote. Period aklimatizacije pre ugradnje treba da traje najmanje 48 sati. Potrebno je poštovati uslove navedene u uputstvu za ugradnju, sa temperaturom oko 20°C i vlažnošću vazduha od približno 55%. Savetujemo da za više informacija kontaktirate naše stručnjake ili parketare.
 • Pridržavajte se uputstava proizvođača: Za najbolje rezultate uvek se pridržavajte uputstava proizvođača. Podloga mora biti potpuno suva pre početka radova. Isključite podno grejanje otprilike 48 sati pre početka polaganja kako bi se podloga ohladila na približno 22°C.

Pravilnim izborom, pravilnom ugradnjom i održavanjem optimalnih uslova nakon postavljanja, čuvate lepotu parketa i produžavate mu životni vek u kuhinji i svim ostalim prostorijama.

5. Površinska zaštita i restauracija drvenih podova u kuhinji

Prilikom odabira površinske zaštite za drvene podove u kuhinji, možete birati između nauljenog i lakiranog parketa. Svaki od njih ima svoje prednosti i posebnosti u održavanju i restauraciji.

ULJANI PARKET

 • Karakteristike: Uljani parket nudi izgled prirodnog drveta i osećaj topline. Ulje prodire duboko u drvo, što naglašava njegovu teksturu i boju, i štiti drvo od nečistoća i spoljašnjih uticaja.
 • Održavanje: Nauljeni parket se neguje periodičnim nanošenjem novog ulja. Ovo pomaže u održavanju prirodnog izgleda i vraća zaštitu drvetu.
 • Restauracija: Manje ogrebotine i oštećenja mogu se popraviti lokalno uljem ili kompletom za održavanje obojenih nauljenih drvenih podova. Lokalne popravke su znatno lakše nego kod lakiranog parketa. Nakon podmazivanja cele prostorije parket se osvežava i može da povrati izgled koji je uporediv sa novim parketom.
 • Čišćenje: Redovno čistite metlom ili usisivačem sa mekim nastavkom, a povremeno obavite i mokro brisanje sredstvima namenjenim za očišćene površine. Izbegavajte korišćenje previše vode ili jakih hemikalija za čišćenje, kao i grube metode čišćenja.

LAKIRANI PARKET

 • Karakteristike: Lakirani parket ima ujednačeniji i sjajniji izgled. Lak stvara jači zaštitni sloj koji je mnogo otporniji na ogrebotine, mrlje i habanje od nauljene površine.
 • Održavanje: Redovno održavanje nije zahtevno. Obično je dovoljno redovno čišćenje mekom krpom ili usisavanje, kao i povremeno mokro čišćenje odgovarajućim sredstvom za čišćenje.
 • Sanacija: Sanacija lakiranog parketa obično zahteva brušenje cele površine i ponovno lakiranje.
 • Čišćenje: Redovno metenje ili usisavanje sa mekim nastavkom, povremeno mokro čišćenje mekom vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje laka. Izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje i agresivne intervencije.

Pridržavajući se ovih uputstava i redovnog održavanja, osiguraćete da će vaš parket u kuhinji ostati lep i funkcionalan dugi niz godina, pa i generacijama, bez obzira da li odaberete nauljeni ili lakirani parket. Odabrana ulja i sredstva za čišćenje za sve drvene podne obloge možete pronaći u našoj ponudi.

6. Nega i održavanje drvenih podnih obloga

Bez obzira da li ste upravo postavili nove podove od tvrdog drveta u vašoj kuhinji ili se brinete o postojećim, pravilno održavanje je ključno za održavanje njihovog izgleda i funkcionalnosti.

Evo nekoliko važnih saveta za brigu o drvenim podovima:

 • Odmah očistite prosute materije: Drvo je osetljivo na vlagu, pa je važno da odmah obrišete prosutu vodu ili druge tečnosti kako biste sprečili moguća oštećenja.
 • Održavanje odgovarajućih klimatskih uslova: Temperatura i vlažnost u prostorijama gde se nalaze drveni podovi treba uvek da budu u skladu sa preporukama proizvođača. Idealna temperatura je oko 20°C, a relativna vlažnost vazduha oko 55%.
 • Redovno čišćenje: Podove redovno čistite metlom ili usisivačem kako biste uklonili prašinu i sitne nečistoće. Koristite meku metlu ili usisivač sa mekim nastavkom.
 • Izbegavanje parnih čistača: Ne koristite parne čistače ili robote za mokro čišćenje jer mogu da oštete zaštitni sloj drvenih podova.
 • Zaštita podova od ogrebotina: Na nogare stolova, stolica i drugog nameštaja stavite mekane jastučiće od filca da biste sprečili ogrebotine ili udubljenja na drvenim podovima.
 • Prevencija curenja: Redovno proveravajte da li ima znakova curenja ispod sudopera, oko mašine za pranje sudova ili frižidera. U slučaju curenja odmah isključite vodu i rešite problem.
 • Korišćenje zaštitne prostirke: Na mestima gde je promet veći, kao što je prostor ispod stolica, postavite prozirne zaštitne prostirke da biste zaštitili drvene podove.
 • Oprez pri pomeranju uređaja: Budite pažljivi kada pomerate teške uređaje poput mašine za pranje sudova, šporeta ili frižidera, kako biste izbegli oštećenje drvenih podova.
 • Adekvatna temperatura podnog grejanja: Ako koristite podno grejanje, temperatura površine poda na najtoplijem mestu ne bi trebalo da prelazi 26-27°C.

Primenom ovih saveta, možete efikasno da brinete o svojim drvenim podovima i obezbedite da ostanu u odličnom stanju dugi niz godina.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da razumete kako da izaberete i održavate drvene podove u vašoj kuhinji, a pre svega da se tamo osećate dobro. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da saznate više, pišite nam na info@alpod.rs