Kada pomislite na parket, na umu nam je elegantan stil koji dobro funkcioniše kako u tradicionalnim, tako i u savremenim enterijerima. Bez obzira na sam stil enterijera, parket nesumnjivo dodaje toplinu i eleganciju svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. 

Gotovi parketi dolaze u više različitih boja, koje potiču od prirodne boje drveta ili odabira završnog ulja po vašem ukusu. Međutim, ono što ih naročito izdvaja jeste način polaganja u interesantne geometrijske obrasce zbog kojih se ističu kao glavna karakteristika u bilo kojoj prostoriji. U ovom tekstu predstavićemo vam dva najpopularnija uzorka: chevron parket i ribju kost. Iako se dešava da laici mešaju ova dva uzorka, oni su u osnovi vrlo različiti. U nastavku ćemo predstaviti njihove stilove i suštinske razlike između ova dva tipa parketa kako bismo vam pomogli da donesete odluku ako razmišljate o postavljanju jednog od ova dva uzorka parketa u svom domu.

 

Chevron parket

Chevron predstavlja jedan od načina na koji se slaže parket, a poznatiji je kao francuski slog. On je odličan za različite tipove enterijera, od modernih, do klasičnijih i rustičnijih varijanti. Glavna odlika francuskog sloga je elegancija koja priža istovremen utisak luksuza, ali i topline i jedinstvenosti. 

Chevron je pogodan za podno grejanje bez obzira za koju vrstu drveta i završne obrade da se odlučite. 

Polaganjem Chevrona dobija se sličan uzorak kao što je to slučaj kod Riblje kosti. Međutim, umesto da se pojedinačni komadi postavljaju u raspoređenom obrascu, oni su ujednačeniji i postavljaju se tako da se ivice međusobno ravnjaju. Ovime se postiže da Chevron parket stvara jednostavniji i mnogo čišći izgled. Zbog karakteristika uzorka, takođe pomaže da sobe izgledaju prostranije.

Zbog jedinstvenog načina polaganja, parket koji se koristi za chevron način polaganja parketa se seče pod posebnim uglom. Usled tog sečenja gubi se između 5 i 10% drveta koje se obrađuje, dok ukupan gubitak čak do 17% kada se poredi sa ukupnom kvadraturom zbog čega ovaj parket spada u viši cenovni rang. 

Ukoliko se odlučite za ovu varijantu parketa, važno je da polaganje prepustite iskusnim majstorima. Profesionalci iz Floor Expertsa već se dovoljno dugo bave ovim poslom i razvili su izuzetnu preciznost i kvalitet rada i pored nabavke parketa, kod nas možete iskoristiti i uslugu profesionalnog savetovanja, ali i kompletnog angažovanja od pripreme do završne obrade parketa po principu ključ u ruke. 

Drugi ime za chevron je parket francujska riblja kost

Riblja kost (Herringbone)

Riblja kost je jedan od najpopularnijih načina polaganja parketa. Predstavlja popločavanje pravouganim komadima parketa koji se ukrštaju po cik cak obrascu na način da podsećaju na kostur ribe (haringe) zbog čega je i nastao taj naziv.

Ovaj način polaganja odlično se uklapa u moderne enterijere, a pritom je čest izbor za prostorije koje su često u upotrebi jer je izuzetno otporan habanju. Kao što je slučaj i sa drugim varijantama parketa, najbolji efekat postiže se kada se parket istog uzorka prostire iz prostorije u prostoriju jer se na taj način postiže povezanost. 

Klasični parket riblja kost zove se i herringbone Top down slika herringbone parketa

 

Osnovna razlika između Chevrona i Riblje kosti

Strukturirani oblik ševrona je ono što obično razlikuje Chevron stil od Riblje kosti. Drugi način da se razlikuju ova dva parketa jeste oblik pojedinačnih blokova. Dok Riblja kost koristi pravougaone blokove sa ravnim ivicama, blokovi francuskog sloga su isečeni pod uglom. Ovo čini da se ivice svakog bloka uklapaju sa odgovarajućom stranom bloka pored sebe. Druga varijacija Chevrona poznata je kao stil „paprati“. Ovde se u sredinu ubacuje ravna linija da bi se stvorio izgled poput drveta.

 

Koju vrstu odabrati? 

Na kraju, osnovni faktori koji kupci uzimaju kada je u pitanju odluka između ove dve vrste jesu cena i estetika. Chevron parket često se doživljava kao vrhunac sofisticiranosti. Daje elegantne i čiste linije koje enterijer čine jedinstvenim. Riblja kost je sa druge strane mnogo pristupačnija opcija. Pokazao se kao popularan izbor u različitim budžetima i enterijerima i lako je uvideti zašto.

Kompletan izbor kada je u pitanju gotov parket iz naše ponude pogledajte ovde

Za sve dodatne informacije i detalje o našim uslugama možete nam se obratiti putem kontakt stranice ili nas posetite u Floor Experts prodajnim salonima. Rado ćemo vam pomoći da pronađete najbolji izbor podne obloge za vaš enterijer.