Savremeni način života je brz i dinamičan, pa ljudi vole da se odmaraju i opuštaju u slobodno vreme. Volimo da uživamo u jednostavnom, svetlom, čistom i udobnom domu koji ne zahteva mnogo nege. U slobodno vreme uživamo kvalitetno, sa dragim ljudima, bavimo se hobijima koji nas čine srećnim i punim energije. Ne gubimo dragoceno vreme na „čišćenje tepiha i poliranje nameštaja“, već skupljamo prijatne uspomene koje će nas grejati za ceo život.

Naš životni prostor je takođe prilagođen savremenom tempu. Popularan je minimalistički stil, čiste linije i funkcionalni oblici, kao i upotreba praktičnih materijala koji ne zahtevaju mnogo održavanja.

Vinilni pod savršeno zadovoljava ove potrebe, jer je izdržljiv, praktičan za upotrebu i jednostavan za postavljanje. Mnogi vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike lako stvaraju izgled vašeg poda kakav želite.

Vinilne podne obloge se razlikuju:

– u pogledu sastava sirovina: LVT (luksuzne vinilne pločice) i SPC (kameni polimerni kompozit)

LVT je višeslojan; donji sloj i jezgro obezbeđuju proizvodu stabilnost i fleksibilnost, dekorativni izgled HD sloja, dok PVC habajući i UV sloj štite pod od svakodnevnog habanja.

SPC, što znači kameni polimerni kompozit, ima jezgro koje se obično sastoji od oko 60% kalcijum karbonata (krečnjaka) polivinilhlorida i plastifikatora.

-u zavisnosti od načina ugradnje: postavljanje vinila lepljenjem na podlogu i postavljanje na klik sistem. Lepljenje vinila najbolje je prepustiti stručnjaku, a vinil podnu oblogu na klik možete i sami postaviti na pod. Treba vam malo veštine, ugaoni lenjir, olovka i olfa nož.

Vinil podovi su izuzetno fleksibilni i potpuno se prilagođavaju podlozi nakon postavljanja, tako da je pre postavljanja vinila potrebno pravilno pripremiti pod i materijal za ugradnju. Rezultat vašeg rada stoga u velikoj meri zavisi od pripreme tla. Ispod je kako pripremiti podlogu i šta treba uzeti u obzir pre postavljanja vinila.

Priprema podloge za postavljanje vinila

Pre postavljanja vinila, uverite se da je podloga potpuno suva, glatka, ravna i čvrsta.

Odgovarajuće podloge su: suve drvene podloge bez pukotina i izbočina, keramičke podloge izravnane masom za izravnavanje ili specijalnim kitom za izravnavanje fuga, ravna betonska košuljica ili podloge od drvenih formacija kao što su hdf ploče, šperploče ili OSB ploče koje se pripremaju 24 sata pre ugradnje vinila .

Podloge koje nisu pogodne su: stare tekstilne ili meke podloge kao što su tepisi, vinil, linoleum, pluta, laminatne podloge kao što su xps, guma, pluta i sl.

Podno grejanje

Moderni stanovi se greju na podno grejanje jer je izuzetno ekonomično i udobno. Vinil pod se lako postavlja na pod sa toplovodnim podnim grejanjem. Pre postavljanja vinila na podno grejanje sledite dva važna uputstva. Uverite se da je 27-dnevni protokol za podno grejanje završen pre postavljanja vinila i nemojte koristiti podno grejanje 24 sata pre postavljanja i 48 sati nakon postavljanja novog vinila. Ako koristite električno podno grejanje  treba ga postaviti 4 cm ispod površine košuljice. Upotreba je dozvoljena samo u skladu sa uputstvima proizvođača podnog grejanja.

Aklimatizacija

Ostavite vinil pakete da leže u prostoriji 48 sati da se aklimatizuju. Ovo čini materijal fleksibilnijim, pa će postavljanje vinila biti mnogo lakše, jednostavnije i tačnije. Aklimatizacija smanjuje mogućnost otvorenih spojeva i grešaka nakon ugradnje.

Dilatacija

Vinil radi, što znači da se rasteže i skuplja kada se temperatura promeni. Razlog za rastezanje i skupljanje vinila je njegov sirovinski sastav. Vinil podovima je stoga potrebno dovoljno prostora da se mogu glatko rastegnuti i skupiti, u skladu sa svojim svojstvima. Prilikom postavljanja vinila vodite računa o pravilnoj dilataciji, koje zavisi od veličine i oblika prostora. Za tu svrhu ostavite oko 0,5-1 cm široku ivicu duž zidova. Takođe, prestanite da postavljate bilo koji prostor pravilnog oblika koji je veći od 8x8m(napravite dilataciju) ili bilo koji manji prostor nepravilnog oblika, kao što je dugačak hodnik. Pomozite sebi sa profilima za dilataciju. Dilatacijom sprečavate pukotine ili gužvanje podne obloge tokom upotrebe.

               

Nijanse boja, stabilnost dimenzija i vidljivost spojeva

Tokom proizvodnje može doći do manjih razlika u boji vinila. Ovo je neizbežno i prihvatljivo, što znači da nije predmet reklamacije. Preporučujemo vam da pregledate ploče pre postavljanja i da ih promešate na odgovarajući način kako biste postigli prirodan, ujednačen izgled vašeg poda. Dozvoljeno odstupanje dimenzija je do 0,25%. Vidljivost fuga je značajna karakteristika proizvoda na koju utiču temperatura, priprema podloge, vrsta lepka i tačnost ugradnje.

             

Polaganje vinila

Sistem klik u velikoj meri pojednostavljuje postavljanje vinila. Pripremljeni vinil podovi su suvi, glatki, ravni i čvrsti. Postavljanje vinila je brz i lak proces jer vam je potrebno samo malo veštine, olfa nož, olovka I ravnalo. Podne obloge na klik imaju ivice posebno oblikovane u jezičke,žlebove koji se prepliću da bi formirali čvrst zaptivni spoj bez lepljenja ili zavrtanja.

Prilikom polaganja vinila pridržavajte se uputstava proizvođača koja se nalaze na pakovanju, jer postoji nekoliko različitih načina spajanja. Ostavite prostor za širenje duž ivica tako da se vinil pod može širiti i skupljati kako se temperatura menja. Kada dodate oba profila za proširenje na prolazima i završne lajsne duž ivica zidova, projekat je završen.

Održavanje vinila i upozorenja

Jednostavna nega i održavanje je velika prednost vinilnih podova. Dovoljno je periodično čišćenje usisivačem i čišćenje vlažnom krpom. Za veći efekat možete koristiti sredstvo za čišćenje namenjeno nezi vinila, kao što je npr. LAMINAT I VINIL CLEANER. Ako je potrebno, preporučujemo sredstvo za poliranje vinila za osvežavanje podne obloge.

Postavite podloge od filca na noge nameštaja kako biste sprečili mehanička oštećenja podne obloge. Izbegavajte tepihe sa gumenom podlogom, gumene noge za nameštaj ili točkove, jer će nepopravljivo oštetiti vinil. Opremite kancelarijske stolice mekim točkovima ili ih postavite na plastičnu zaštitnu podlogu. Ne pomerajte nameštaj tako što ćete ga povući po podu, već ga podignite i premestite na drugo mesto. Vrući predmeti kao što su opušci cigareta ili komadići žara mogu oštetiti pod. Ne preporučuje se izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, jer vinil može da se pregreje i preterano raširi, pa je potrebno zasenčiti prozore tokom maksimalnog osvetljenja. Ako je podna obloga opterećena teškim nameštajem s jedne strane, ona mora imati mogućnost/prostor za skupljanje i rastezanje s druge strane.

Možemo zaključiti da su vinilne podne obloge savršeno prilagođene potrebama savremenih ljudi, jer su izdržljive, praktične za upotrebu i jednostavne za postavljanje. Osim što su topli i prijatni na dodir, vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike mogu da zadovolje svaki ukus.