Osim činjenice da je pluta apsolutno lepa podna obloga, sigurno imate praktične razloge da istražite njene prednosti i mane.

Možda vam je pod hladan i ujutru kao da ste izašli iz toplog kreveta u hladnu vodu? Možda vam klizi kao led, ili vaš tepih izaziva teške alergije, iako ga redovno usisavate? Da li vam se čini poznato?

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo udobno i toplo rešenje za vaše probleme: podne obloge od plute.

Ostali podovi LINN BLUSH WICCOR-175HD2 | Floor Experts                       Ostali podovi ORIGINALS DAWN WICCOR-150HD1 | Floor Experts

Kako se prave podovi od plute?

Podna obloga od plute je napravljena od – pogađate – plute. Tačnije od kore dobijene od hrasta plutnjaka ili Quercus suber. 

Pluta, stara pluta za reciklažu ili ostaci se melju, vezuju smolom i zatim sabijaju u ploče i letvice. Da, dobro ste pročitali – podovi od plute se prave, između ostalog, i od ostataka otpadnog plutenog materijala. Ovo je jedan od razloga zašto je pluta jedna od ekološki najprihvatljivijih vrsta podnih obloga.

Koje su različite vrste podova od plute koje možete kupiti?

Kao što verovatno već znate, možete birati između mnogih vrsta podova od plute. Neki su lakši za postavljanje, drugi su bolji za životnu sredinu i tako dalje. U suštini, podovi od plute spadaju u dve glavne kategorije:

1. Tradicionalni, prirodni podovi od plute

Kao tradicionalnu, prirodnu podnu oblogu od plute, možete zamisliti plutu koja nema poseban temeljni HDF sloj ili šperploču. To je čista, 100% pluta!

Pošto se ovi podovi prave samo od plute (naravno sa dodatkom smola i premaza), najčešće se prodaju u obliku dasaka za lepljenje na podlogu.

Ovo uključuje Wise plutu, koja se sastoji od 100% reciklirane plute,a osim lepljenja na podlogu, Wise podna obloga se može polagati i kao plivajuća, na klik sistem.

Možete birati između brojnih uzoraka u Alpod salonima u Ljubljani, Mariboru, Murskoj Soboti i Cerknici. Dostupni su za pregled i na sajtu: https://vvv.floor-experts.si/izdelki/ostale-talne-obloge/ Wise -ostale-talne-obloge/.

2. Podne obloge od kompozitne plute

Podovi od kompozitne plute se proizvode u svrhu poboljšanja tehničkih svojstava. Obično su napravljeni od osnovnog HDF sloja ili šperploče (kao i sve najbolje napravljene drvene podne obloge na tržištu) sa visokokvalitetnim furnirom od plute na vrhu. Ova vrsta podnih obloga od plute obično se postavlja plivajuće, na klik sistem. U novije vreme atraktivne su podne obloge od tri materijala. Pluta nudi mekoću i toplinu, HDF služi kao jezgro, a praktičan vinil povećava izdržljivost i otpornost. 

Šta je podloga od plute?

Pluta se takođe koristi kao podloga za plivajuće podne obloge kao što su laminat ili parket na klik sistemu.

Pitate se šta je podloga, što nam je potrebna? Reč je o materijalu koji se polaže između poda i podne obloge kako bi se povećala udobnost, zvučna i toplotna izolacija, odnosno nadoknadile manje nepravilnosti podloge. U našoj ponudi pluta je dostupna u debljinama od 2, 4 i 6 mm.

Možete li da održite ili poboljšate udobnost svog doma sa podom od plute?

-Podovi od plute su izolacioni, tako da mogu značajno smanjiti vaše račune za grejanje i hlađenje.

-Podovi od kompozitne plute se lako postavljaju. Možete ih sami instalirati i uštedeti na troškovima instalacije. Možete ih postaviti čak i na neke postojeće podne obloge, poput starog parketa, čime ćete uštedeti troškove pripreme poda.

-Podne obloge od plute su zvučni izolator. Pluta ima sposobnost da priguši zvuk zbog svoje posebne strukture. Sastoji se od sitnih vazdušnih mehurića koji služe kao izolator, tako da je pod izuzetno tih kada se koristi. Koliko ima ovih malih vazdušnih džepova? Oko 40 miliona po kubnom centimetru.

Kako dobijanje plute utiče na životnu sredinu?

Većina plute je biorazgradiva i ekološki prihvatljiva. Pluta je jedna od najtrajnijih podnih obloga koje možete kupiti.

Nakon 20-godišnjeg perioda sazrevanja, hrast plutnjak se može ljuštiti svakih devet ili deset godina. Pošto hrast plutnjak dostiže visoku starost i do dva veka i više, možete brzo izračunati koliko nam pluta daje a da ne bude ugrožen. Ovo čini plutu održivim i potpuno zelenim građevinskim materijalom.

Kada uporedimo proizvodnju plute sa proizvodnjom drveta, vidimo da su potrebne decenije da drvo dostigne zrelost. Jednom kada se iseče i obradi priča je završena. Čak i brzorastuće vrste mekog drveta, kao što je drvo bora ili smreke, teško je uporediti sa plutom kada je u pitanju izdržljivost!

U kojim oblastima se pluta pokazala kao dobro rešenje?

Blaga priroda plute je lepo izražena u spavaćim sobama, dnevnim sobama, kuhinjama, kancelarijama, dečijim sobama, igraonicama, teretanama, muzičkim i plesnim studijima, dakle, gde god želite da izolujete buku. Ako se odlučujete između tepiha i parketa u spavaćoj sobi, izaberite plutu, jer kombinuje najbolje osobine obe podne obloge!

Kako pluta utiče na zdravlje?

Sećate li se malih vazdušni mehurića koji čine plutu? Oni ne samo da pružaju zvučnu izolaciju, već i stvaraju posebno čvrstu i meku strukturu, što čini podove od plute izuzetno udobnim i korisnim za zglobove.

Pluta pruža dodatnu podršku stopalima i dokazano ublažava bol u leđima i zglobovima. Pluta je nesumnjivo pametan izbor ako dugo stojite. Podne obloge od plute se koriste kao dodatna mera bezbednosti pri opremanju prostorija za stare i invalide kako bi se smanjio rizik od povreda u slučaju pada.

Pluta je higijenska i vatrootporna.

Podne obloge od plute sadrže suberin – prirodnu vatrostalnu, antimikrobnu i antialergenu supstancu.

Suberin je zapravo dobio ime po drvetu plute (Quercus suber). To je voštana supstanca koja je odgovorna za neke od suštinskih prednosti plute.

Zašto je suberin toliko koristan?

-Pre svega zato što je prirodni inhibitor požara! Pošto sadrži suberin, pluta neće goreti u plamenu, već će samo polako tinjati, pa će se svaka vatra polako širiti.

-Bakterije, mali insekti kao što su grinje, buđi i mali glodari, ne podnose suberin, pa je pluta antimikrobna i antialergijska.

Ako neko u vašoj porodici ima alergije, astmu ili druge respiratorne probleme, ne oklevajte da izaberete plutu, jer će vam pluta pružiti udobnost i izdržljivost bez pogoršanja simptoma.

Podne obloge od plute mogu se lako obnoviti ako su debljine najmanje 4 mm. Tradicionalna pluta i kompozitna pluta sa debelim furnirom mogu se restaurirati slično kao i parket. Dovoljno je obrusiti površinu, prefarbati ako je potrebno i naneti novi sloj laka.