Stil japandi

Već vam je dosadio skandinavski minimalizam? Znate ono beli zidovi sa belim zavesama i svetlim kaučem. 

Imamo dobre vesti: u vaše domove dolazi mnogo zanimljiviji verzija – japandi stil. 

Kao što mu samo ime kaže, rado se o kombinaciji najboljeg iz japanskog i skandinavskog stila. 

Oba ova pravca uredjenja prostora slave prirodne materijale i teksture, jednostavnost dizajna i udobnost. Estetsko dovršeni enterijeri koji su, u isto vreme, funkcionalni i praktični. 

Značajnu ulogu imaju visok kvalitet svih materijala, dovršena izrada, posebni komadi izuzetnog kvaliteta. 

Primena u domu: zamenite sintetične zavese lanenim, staru stočić zamenite drvenim, postavite prekrivače od vune i ručno radjene vaze. 

I, naravno, parket visokog kvaliteta koji će vaš prostor transformisati u pravu japandi oazu. Za japandi stil odaberite svetli parket, predlažemo boju prirodnog hrasta ili blago izbeljenog.

Zaobljeni oblici

Zaobljeni oblici su trend koji je tu i nikuda ne ide. Zaobljene linije omekšavaju sve stroge linije u našim domovima i učine da svaka prostorija izgleda toplije i udobnije. 

Nije bitno da li se radi o kuhinjskom pultu zaobljenih linija ili samo okruglom ogledalu, čak i najmanja kriva će zaokružiti vaš enterijer. 

Upotreba u domu: zamenite vaše pravouglo ogledalo za ono okruglo, postavite okrugao tepih, vaša kockast kauč će se sigurno razveseliti okruglih jastuka. 

A na podu? Zaobljene oblike često povezujemo sa starijim kućama i vilama, gde možete kombinovati zaista sofisticirane okrugle linije sa parketom u uzorku riblje kosti ili francuskog uzorka riblje kosti (chevron).

Priroda drveta

Nema boljeg načina da u svoj dom unesete prirodu od primene drveta u prostoru. 

I, ukoliko želite da postignete što veći utisak, onda se ne zaustavite samo na drvenom stočiću ili drvenim stolicama. Obložite ne samo pod već i vaše zidove. 

Da li ste moguće znali da Alpod parket možete da postavite i na vaše zidove? Proverite ovde.

Upotreba u domu: ukoliko vam se izgled zidova koji su potpuno prekriveni drvetom čini suviše riskantnim, odlučite se samo za polovinu zida. Možda je ovo idealna prilika da konačno zaštitite svoje zidove i učinite vaš prostor zanimljivijim. 

„Statement“ podovi

Zašto bi posebne teksture i zanimljive šare čuvali samo za detalje? Zašto ne bi onaj najzanimljiviji element u vašem prostoru bio uravo naj koji se najviše i vidi – vaš pod?

Merilo kvaliteta enterijera su uvek materiali – kvalitetniji materijal znači i kvalitetniji dizajn enterijera. 

Sve što nije masovno prizvedeno govori posebnu, samo vašu priču zato je veoma važno da, kod uredjenja vašeg prostora, posebnu pažnju namenite podnim oblogama. 

Samo jedna, ali bitna odluka, može da potpuno promeni ceo izgled vašeg enetrijera. Ukoliko se odlučite za custome made premium parket, to će biti taj detalj koji čini razliku izmedju samo lepog i bezvremenog. 

Možete da se igrate sa neobičnom postavkom, zanimljivom šarom, različitim nijansama. I verujte da će svako ko vam dodje u posetu samo gledatu u pod. 

Prirodni tonovi

Verovatno ste primetili da je već neko vreme aktualna jedna odredjena paleta boja kada je reč o uredjenju prostora. Ta paleta je svoju inspiraciju našla u prirodi i obuhvata sve prirodne tonove – od tamno braon, kojoj prognoziraju veliki comback, do peščane, oker, bež i plavosive. 

Ovi prirodni tonovi u prostor unose pozitivnu energiju i staloženost, a nisu suviše jaki da bi nam brzo dosadili. 

Upotreba u prostoru: najlakši način da unesete boju u prostor je da ogarbate zid ili više njih. Pri tome obratite pažnju na nijansu vašeg poda, koliko ima prirodnog svetla u prostoriji i kako se nova boja na zidovim aslaže sa ostalim bojama u stanu. 

Minimallux

Verovatno ste već čuli za ono „manje je više“. Ovog puta ne govorimo samo o minimalizmu već o minimalizmu koji deluje veoma bogato. Ne zbog toga što imate mnogo stvari već zbog toga što je stvari malo ali je svaka vredna. 

Vodite se parolom „samo najbolje za moj dom“ ukoliko sledeće godine uredjujete svoj dom. Ukoliko imate tu sreću da na enterijeru radite od samog početka, iskoristite tu priliku i pažljivo izaberite sve materijale i komade nameštaja. 

Pri tome posebnu pažnju namenite podovima i zidovima zato što su to elementi koji se u prostoru najviše vide. 

Upotreba u domu: custome made parket, personalizirani detalji, ručno radjeni komadi nameštaja…sve da bi se postigao onaj WOW efekat. 

 

Piše: Irena Dvoržak, Studio Kreativice