Kreirate li svoj novi dom, renovirate stan ili radni prostor? Da li birate pravi pod koji obezbeđuje zdrav boravak koji je izdržljiv i praktičan i ne opterećuje životnu sredinu?

Da bismo vam olakšali odluku predstavljamo prednosti i nedostatke, uticaj na zdravlje i životnu sredinu, cenu i vek trajanja raznih, najpopularnijih podnih obloga:

Podna obloga koju odaberete je osnova dizajna enterijera, jer pokriva ogromnu površinu životne sredine i tako stvara atmosferu i identitet vašeg doma.

Pre svega, potrebno je odabrati izdržljiv i netoksičan pod kako bi se osigurala sigurnost i kvalitetan život. Prilikom odlučivanja, dobro je uzeti u obzir vek trajanja, pogodnost i lakoću održavanja. Na kraju, izaberite podnu oblogu koja vam odgovara i u kojoj je udobno boraviti.

Drvene podne obloge-PARKET,podne obloge od PLUTE, LAMINATNE podne obloge, VINIL podne obloge

DRVENE PODNE OBLOGE-PARKET

Parket je najpopularniji, bezvremenski, prirodan i zdrav i ekološki prihvatljiv drveni pod. Po tehničkoj strukturi poznajemo kompozitne i masivne parkete. Takođe razlikujemo gotove parkete koji su već nauljeni ili lakirani i sirove parkete koji se brušeni i lakiraju tek nakon polaganja.

Dvoslojni parket i troslojni parket sastoje se od dva ili tri sloja drveta; donji sloj, jezgro i gornji sloj. Jezgro i donji sloj se obično sastoje od drveta smreke, šperploče ili HDF-a. Gornji sloj određuje izgled parketa, a u velikoj meri i njegove osobine. Može se sastojati od izdržljivog, tvrdog drveta, kao što su hrast i jasen, ili mekšeg drveta kao što su ariš, bor i smreka.

Masivni parket je klasična drvena podna obloga koja se sastoji od jednog sloja drvenih letvica kompozicije stvorene u prirodi. Tvrdo drvo, poput hrasta, jasena ili oraha, je izdržljivije i dugo zadržava svoj lep izgled. Za izradu takozvanog brodskog poda popularne su i mekše vrste drveta, poput ariša, bora i smreke, jer rustikalni izgled ove vrste podnih obloga pruža toplinu i poseban osećaj doma.

Drvene podne obloge mogu značajno da variraju u zavisnosti od svojstava,cena i izgleda.

Izgled površine i otpornost na habanje određuju se tvrdoćom drveta i načinom mehaničke obrade, a to može biti brušenje, četkanje, rendisanje ili testerisanje. Najpopularniji su brušeni parket koji ima glatku površinu i brušeni parket koji ima žljebljenu površinu. Četkanjem povećavaju tvrdoću površine i sjaj podne obloge.

Cena je u velikoj meri određena gradacijom, veličinom i oblikom dasaka. Što je daska veća, parket je skuplji, jer je kod velikih dasaka iskoristivost drveta veća . Zbog zahtevnijeg procesa proizvodnje, cene parketa sa šarama kao što su riblja kost ili ševron su takođe veće.

Površinska zaštita parketa može biti uljem ili lakiranjem, što utiče na način čišćenja,održavanja i bezbednost podne obloge po zdravlje.

Kako odabrati pravi parket u praksi?

Da li živite na selu u vikendici sa baštom? Ako ste aktivni, kreativni i opušteni, bilo da imate živahnu decu ili kućne ljubimce, potreban vam je parket koji se lako obnavlja. Za vas je svakako najbolji izbor nauljeni, brušeni parket rustikalnog izgleda, gde su oštećenja gotovo nevidljiva i lako ih možete popraviti.

Ali ako živite mirno, u gradskom stanu, vaš parket neće biti previše opterećen i izložen oštećenjima. Možete sebi priuštiti brušenu i lakiranu varijantu, čiste gradacije, bez čvorova.

Da bismo Vam pomogli da odaberete, pripremili smo listu prednosti i mana parketa, načina ugradnje i odgovorili na tri najčešća pitanja kupaca.

Prednosti i mane kompozitnog parketa:

Najvažnija prednost kompozitnog parketa je njegova stabilnost, jer višeslojnost kompenzuje sile u drvetu koje nastaju pri promenama temperature i vlažnosti. Zbog toga je pogodan i za ugradnju na podove koji se zagrevaju toplovodnim podnim grejanjem. Nudi prijatan, prirodan izgled i relativno dobru zvučnu izolaciju. Štiti šume smanjujući potrebu za svežim, čvrstim drvetom korišćenjem drvenih ostataka u jezgru parketa. Prednost uljenog parketa je laka restauracija i mogućnost lokalne popravke u slučaju oštećenja. Prednost lakiranog parketa je lako održavanje jer je potrebno samo usisavanje i povremeno čišćenje vlažnom krpom.

Montirani parket se može brusiti samo 1-3 puta, u zavisnosti od debljine gornjeg sloja. Za alergičare, važno je napomenuti da kompozitni parket sadrži lepkove koji spajaju pojedine slojeve.

Prednosti i mane masivnog parketa:

Zbog svoje jednoslojne strukture, nudi bogat, čvrst izgled i ne sadrži nepotrebne lepkove. Može se brusiti više puta, u zavisnosti od debljine lamela. Prednost uljenog parketa je laka restauracija i mogućnost lokalne popravke u slučaju oštećenja, dok je prednost lakiranog parketa lako održavanje, jer ga samo povremeno treba čistiti vlažnom krpom.

Masivni parket je nestabilan jer jako utiče na promene vlažnosti i temperature, pa nije pogodan za postavljanje na podno grejanje.

Načini ugradnje:

Postoje dva načina ugradnje: lepljenje na podlogu i plivajući sistem polaganja klik.

Ivice parketa, koje su namenjene za lepljenje na podlogu, oblikovane su kao pero i žleb. Plivajuće ivice parketa su dizajnirane u posebnom klik sistemu koji omogućava postavljanje bez lepljenja.

Tri najčešća pitanja:

1. Koji je parket bolji, lakiran ili nauljen?

Odgovor zavisi od želja i potreba korisnika, jer svaki od njih ima određene prednosti i mane. Lakirani parket je lakši za održavanje, jer ne zahteva posebnu negu osim čišćenja, dok je održavanje nauljenog parketa podmazivanje neophodno za njegovu zaštitu i lep izgled. Treba ga periodično nauljiti, u zavisnosti od istrošenosti i svrhe upotrebe. U kuhinji, gde je potrošnja veća, preporučuje se godišnje uljenje, a u spavaćoj sobi, gde je potrošnja minimalna, održavamo samo po potrebi.

Parket se može oštetiti tokom upotrebe. Dešava se da se izgrebe dok pomerate nameštaj, kamenčićima na cipelama, tokom dečije igre ili kandžama kućnih ljubimaca. Ogrebotine na lakiranom parketu se mogu ukloniti samo brušenjem i ponovnim lakiranjem cele površine, dok se kod nauljenog parketa ogrebotine samo lagano bruse i ponovo naulje. Uljeni parket tako lako održava lep i svež izgled dok nam ne dosadi.

2. Koji je parket bolji, masivni ili kompozitni?

Kompozitni parketi su stabilni i  pogodni za toplovodno podno grejanje. Pošto je debljina gornjeg sloja samo 3-6 mm, dozvoljavaju samo jednu do tri restauracije brušenjem.

Masivni parketi se značajno šire i skupljaju pri promeni vlažnosti i temperature, pa lako pucaju i nisu pogodni za podno grejanje. Možemo ih brusiti više puta.

3. Kako održavamo drvene podne obloge?

Čišćenje parketa je jednostavno jer ga samo povremeno treba usisati i prebrisati vlažnom krpom. Preporučujemo upotrebu sredstava za čišćenje namenjena lakiranom ili nauljenom parketu, jer i ovaj parket negujemo. Po potrebi(potrošnji) ga je potrebno nauljiti.

Ostali podovi LINN BLUSH WICCOR-175HD2 | Floor Experts                       Ostali podovi ORIGINALS DAWN WICCOR-150HD1 | Floor Experts

PODNE OBLOGE OD PLUTE

Uprkos činjenici da se podovi od plute koriste decenijama, nikada nisu bili toliko cenjeni. Ne samo da su odlično topli, vodootporni, mekani i udobni za upotrebu, već su i potpuno ekološki, održivi i obnovljivi proizvod. Pluta se može 100% reciklirati i ponovo koristiti, a na kraju svog ciklusa biće potpuno biorazgradiva.

Pluta se dobija od kore hrasta plutnjaka. U zasadima zasađenim u komercijalne svrhe povremeno se skida kora sa stabala, koja se ubrzo potpuno obnavlja. Za razliku od proizvodnje sličnih proizvoda od drveta, stabla plute ne treba seći. Pluta na plantaži može da živi i raste 150 do 200 godina.

Za izradu podnih obloga pluta se melje, sabija i oblikuje u ploče uz pomoć smola.

Svojstva, izgled, prednosti i mane plute

Pluta definitivno ima mnogo prednosti. Zbog svog ekološkog karaktera izuzetno je popularan, pa ga koristimo i u privatne i komercijalne svrhe.

Glavna prednost podova od plute je njegova čvrsta mekoća i fleksibilnost. Blagotvorno deluje na zglobove i stopala, pa se posebno preporučuje u prostorijama u kojima mnogo stojimo, kao što su kućna kuhinja ili frizerski salon. Nedostatak mekih podova je, međutim, što nisu otporni na mehanička oštećenja.

Pluta je higijenska i odličan izolator toplote i zvuka, pa je izuzetno udobna i pogodna za dečije sobe ili dnevne sobe, gde se deca nesmetano igraju na toplim podovima.

Prirodan izgled plute se divno uklapa u rustikalni ambijent, a modernom minimalističkom opremom unosi dašak topline i udobnosti u prostor. Podne obloge od plute dostupne su i tehnički i vizuelno u različitim izvedbama. Možete birati između čiste 100% plute, kao što su Wise podne obloge ili raznih kombinacija sa HDF-om i vinilom, kao što Autenthica, Hydrocork i Winflex Stabilo.Prirodni izgled je prelep, ali može da oponaša izgled parketa, keramike, mermera ili atraktivnog betona.

Čista, 100% pluta i vinil pluta su vodootporni, dok je potreban oprez pri kombinovanju plute sa HDF, jer HDF bubri i oštećuje se u kontaktu sa vodom.

Održavanje i popravka podnih obloga od plute

Kada je pravilno postavljen, pod od plute se relativno lako održava. Da biste uklonili sitne čestice i prljavštinu, potrebno je samo da redovno metete ili usisavate i povremeno obrišite pod vlažnom krpom. Važno je da odmah obrišete prosutu tečnost kako biste sprečili mrlje. Tokom poplave podne obloge od plute mogu se deformisati i promeniti boju. Prekomerna vlažnost takođe može prouzrokovati savijanje ili podizanje plute, što može dovesti do ispadanja pločica ili savijanja lamela.

Ako direktna sunčeva svetlost svakodnevno osvetljava pod od plute, može doći do promene boje u osvetljenim prostorima, pa se upotreba zavesa i roletni preporučuje.

Prilikom izbora podne obloge od plute, važno je imati na umu da nije otporna na mehanička oštećenja, a mogu se pojaviti i otisci nameštaja, teških ormara, kreveta, stolova ili stolica. Za zaštitu, donekle pomaže prostirke za nameštaj ili postavljanje većih komada na ravne drvene daske ili slične nosive delove. Poseban problem predstavljaju ogrebotine mačjih i psećih kandži. Podrezivanje kandži može pomoći, ali kućni ljubimci će i dalje oštetiti pod od plute.

Slično parketu, jedno od najboljih svojstava podova od prirodne plute je to što možete obnoviti njihovu površinu i dati joj svež izgled. Restauracija uključuje brušenje i lakiranje površine. Možete ga obnavljati nekoliko puta, u zavisnosti od debljine materijala.

Restauracija brušenjem naravno nije moguća na kompozitnim podovima, kao što je pluta sa HDF-om ili vinilom.

Polaganje plute

Tradicionalne podne obloge od plute sastoje se od čvrstih plutenih pločica koje se lepe na pod.

Noviji oblik podnih obloga od plute su lamelirane letvice koje se sastoje od donjeg sloja zbijene plute, zatim jezgra od vlaknaste ploče srednje ili visoke gustine (MDF, HDF) i gornjeg sloja od plute vrhunskog kvaliteta ili čak vinila. Instalacija je izuzetno jednostavna jer se montira na klik sistem.

Međutim, potpuno ekološka varijanta je Wise pluta. Reč je o letvicama napravljenim od 100% reciklirane plute, mogu se postaviti na klik sistem ili zalepiti za podlogu.

Udobnost, udobnost i udobnost

Jedna od najboljih stvari u vezi sa podom od plute je to što je mekana i gipka pod nogama. Zato je pluta omiljena u prostorijama u kojima dugo stojite. Meki pod je praktičan ako se neko slučajno spotakne i padne, što ga čini odličnim izborom za dečije sobe ili za starije cimere koji su skloni padovima.

Pluta sadrži voštanu supstancu koja se zove suberin. Ovaj materijal ima svojstvo odbijanja malih štetočina i insekata. Kao rezultat toga, podovi od plute su izuzetno higijenski i pružaju prirodno, zdravo okruženje.

Podovi od plute su ekonomičan izbor. Unutra, pluta se sastoji od miliona sitnih vazdušnih mehurića koji sprečavaju prenos buke i efikasno izoluju svaki prostor. Ovo vam pomaže da uštedite na računima za grejanje i hlađenje.

Da li je pod od plute pravi izbor za vas?

Ako insistirate na potpuno netaknutom tlu, ovo nije pravi materijal za vaš pod, jer pluta, zbog svoje mekoće, vremenom razvija patinu habanja.

Pluta je, s druge strane, odličan izbor ako tražite topao, atraktivan pod sa udobnim, domaćim izgledom. Glavne prednosti plute su zdravlje i udobnost. Pluta je nesumnjivo najbolji izbor za vas ako je vaš prioritet udoban i zdrav boravak i briga o životnoj sredini.

LAMINATNE PODNE OBLOGE

Jedna od praktičnih i pristupačnih ekoloških podnih obloga svakako je laminat. Izdržljiv je, jednostavan za ugradnju i prijatan za oko.

Sastav laminata je višeslojni.

U podnožju svake laminatne podne obloge nalazi se donji sloj koji drži ploču ravnom.

Jezgro se sastoji od HDF-a. To je ploča od celuloznih vlakana u kombinaciji sa vezivom, formirana pod visokim pritiskom.

Sirovi materijal za fiberboard se dobija iz različitih izvora. Prednost sa ekološke tačke gledišta je što se laminat može u potpunosti reciklirati. Pored toga, ogromne količine kore, piljevine i drugih ostataka celuloze koje stvara drvna industrija koriste se za proizvodnju HDF-a. Preradom ovog otpada mnoga stabla se održavaju u životu jer ih nije potrebno seći za proizvodnju podnih obloga, što doprinosi zaštiti šuma. Korišćena veziva su voskovi, smole i melamin. U želji da se prave zdravstvene i ekološki prihvatljive podne obloge, količina formaldehida potrebna za proizvodnju melamina vremenom je postepeno svedena na minimum. To znači da je proces proizvodnje sve održiviji i prihvatljiviji za zdravlje i životnu sredinu.

Zatim sledi sloj dekoracije ili ukrasnog papira. To je visokokvalitetni štampani dizajn koji laminatu daje prepoznatljiv izgled. Izbor dekora je beskrajan, od izgleda kamena, drveta ili mermera do smelijih šara cveća, lišća ili umetničkih dela.

Gornji sloj je habajući ili zaštitni sloj koji je prijatan na dodir i povećava izdržljivost poda. Habajući sloj zaptiva i štiti površinu od UV zračenja i oštećenja izazvanih obućom, kućnim ljubimcima, igračkama, nameštajem, usisivačima i sl.

Korisna svojstva laminata

Laminacija je tehnika/proces izrade materijala u više slojeva. Ovo osigurava da kompozitni materijal postigne adekvatnu čvrstoću, stabilnost, zvučnu izolaciju, izgled ili druga željena svojstva. Zbog inovativne proizvodnje, laminat izgleda kao da je napravljen od punog drveta ili kamena, ali je mnogo pristupačniji i izuzetno praktičan za upotrebu.

Pogodan je za stambenu opremu kao i za ugradnju u preopterećene poslovne objekte.

Koja bi trebala biti debljina laminata?

Debljina laminata je obično između 6 i 12 mm. Najveći izbor laminata dostupan je u debljini od 8 mm. Odaberite 10 ili 12 mm da biste postigli osećaj čvrste drvene letvice.

Šta je habajući sloj laminata?

Prilikom izbora laminatnih podova, potrebno je obratiti pažnju na prikladnost proizvoda za namenu ili tzv. klasa habanja. Kriterijum otpornosti na habanje je međunarodno prihvaćena klasifikacija ili ocena „AC“, koja klasifikuje laminat prema nameravanoj upotrebi u stambenim ili poslovnim prostorima.

Za stambenu upotrebu predviđena je klasa habanja AC3 (klasa 23/31), koja je pogodna za manje opterećena područja, i AC4 (klasa 32), namenjena za više opterećene prostorije i poslovne prostore, kao što su kancelarije, kafići, saloni i butici. .

Za komercijalnu upotrebu, laminat sa ocenom AC4 (klasa 32), AC5 (klasa 33) je pogodan za česta područja kao što su prodavnice, izložbeni saloni, restorani i škole i AC6 (klasa 34) za jako opterećene oblasti kao što su supermarketi, terminali aerodromi i druge javne zgrade.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=JUFlYaE_cQk&feature=emb_title

Polaganje laminata

Sistem polaganja na klik pojednostavljuje ugradnju laminata. Montaža je brza i laka, tako da možete postaviti lepe i izdržljive nove podove tokom vikenda. Sve što vam je potrebno za montažu je nekoliko stolarskih veština i osnovnih alata kao što su kružna testera, lenjir, olovka i merač trake. Laminat se može postaviti čak i na postojeće podove, sve dok su čvrsti, ravni i tvrdi. Pošto je laminat gotova podna obloga, dodatno brušenje i lakiranje nije potrebno, čime se izbegavaju prljavština i agresivni mirisi.

Podne obloge na klik imaju posebno dizajnirane jezičke žlebove koji se prepliću da bi formirali jak zaptiveni spoj bez lepljenja i zavrtanja.

Postavite plastičnu foliju na betonski pod da služi kao parna barijera. Za zvučnu izolaciju možete koristiti različite podloge. Najčešće se koriste XPS, pluta, guma ili gastropen. Debljina podloge ne sme biti veća od 6 mm, a u slučaju podnog grejanja preporučujemo perforiranu xps podlogu debljine 1,6 mm radi bolje toplotne provodljivosti. Podnu oblogu položite prema uputstvima proizvođača na ambalaži laminata, jer postoji nekoliko različitih načina spajanja. Ostavite prostor za širenje duž ivica tako da se pod može širiti i skupljati kako se temperatura i vlažnost menjaju. Kada dodate dilatacione spojeve na prolazima i krajnje lajsne duž ivica zidova, projekat je završen.

Briga za laminat je jednostavna

Za čišćenje laminata dovoljno je metenje ili usisavanje i povremeno pranje poda. Za pranje laminata nisu potrebne jake hemikalije, jer su dovoljna nežna, prirodna sredstva za čišćenje ili sirće koje rastvorimo u vodi. Važno je da laminat ne čistite mokrom, već koristite samo vlažnu, dobro dreniranu krpu koja se pere u rastvoru vode i nežnih sredstava za čišćenje ili sirćeta.

Laminat je ekološki prihvatljiva podna obloga

Materijali potrebni za izradu laminata su prirodni i obnovljivi. Pored recikliranog laminata, koriste i otpadnu pulpu iz drvne industrije, što laminat čini izuzetno ekološki prihvatljivim.

Tokom proizvodnog procesa, koristeći minimalističke proizvodne strategije, postepeno su smanjivali količinu emisija koje smanjuju ukupnu količinu ugljenika nastalog u proizvodnji laminatnih podova.

Laminatni pod za montažu ne zahteva nikakve štetne hemikalije ili štetne epokside. To znači da se veoma lako postavlja i da ne doprinosi stvaranju štetnih hemikalija.

Možemo reći da je laminat ne samo ekološki prihvatljiv, već je, pored plute, možda i jedna od ekološki najprihvatljivijih opcija, pa je dobar izbor za svakoga ko želi da smanji svoj ugljenični utisak na zemlji.

              

VINILNE PODNE OBLOGE

Vinil je idealna podna obloga za brz i dinamičan tempo života, jer je praktična i korisna i ne zahteva mnogo nege i održavanja. Podna obloga za sve koji vole da se odmaraju, opuštaju i u slobodno vreme uživaju u jednostavnom, čistom i prijatnom ambijentu doma. Ovo su podovi za ljude koji dobro provode svoje slobodno vreme, sa porodicom i prijateljima, bave se hobijima koji ih čine srećnim i punim energije. Vinilne podne obloge su pogodne za sve koji ne troše dragoceno vreme na „čišćenje tepiha i poliranje nameštaja“, već sakupljaju prijatne uspomene koje greju ceo život.

Vinilne podne obloge se razlikuju:

– u pogledu sastava sirovina: LVT (luksuzne vinilne pločice) i SPC (kameni polimerni kompozit)

-LVT je višeslojan; donji sloj i jezgro obezbeđuju proizvodu stabilnost i fleksibilnost, dekorativni izgled HD sloja, dok PVC habajući i UV sloj štite pod od svakodnevnog habanja.

-SPC, što znači kameni polimerni kompozit, ima jezgro, koje se obično sastoji od oko 60% kalcijum karbonata (krečnjaka), polivinilhlorida i plastifikatora.

-po načinu ugradnje: polaganje lepljenjem na podlogu i polaganje na klik sistem. Lepljenje vinila najbolje je prepustiti stručnjaku, a vinilnu podnu oblogu možete sami postaviti na klik sistem. Treba vam malo veštine, ugaoni lenjir, olovka i olfa nož.

Međutim, rezultat vašeg rada će u velikoj meri zavisiti od pripreme podloge. Vinilni podovi su izuzetno fleksibilni i potpuno se prilagođavaju podlozi nakon postavljanja, tako da je pre polaganja vinila potrebno pravilno pripremiti pod i materijal za ugradnju. Pre polaganja vinila, košuljica mora biti potpuno suva, glatka,ravna i čvrsta.

Prednosti i mane vinilnih podova

Vinilne podne obloge su savršeno prilagođene potrebama savremenog čoveka, jer su izdržljive, praktične za upotrebu i jednostavne za postavljanje. Vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike mogu da zadovolje svaki ukus. Pored toga, topli su i prijatni na dodir.

Nažalost, PVC u svim oblicima, od proizvodnje do odlaganja, ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu. Pošto PVC nije biorazgradiv i težak je i preskup za recikliranje, većina završava na deponijama i spalionicama, stvarajući neke veoma toksične supstance.

Jedna od glavnih prednosti je jednostavnost ugradnje koju pruža klik sistem, tako da vinil podove možete postaviti sami. Zbog svoje jedinstvene strukture, vinil ne upija vodu, pa je posebno pogodan za kupatila, kuhinje i vešerije. Sloj fiberglasa, koji sadrži malo vinilnih podova, pruža izuzetnu dimenzijsku stabilnost.

Zahvaljujući PU zaštitnom sloju, vinil podne obloge se lako čiste i održavaju.

Kako možemo znati da je vinil pod zaista siguran?

Proizvođači LVT-a se zalažu za smanjenje količine štetnih plastifikatora kao što su ftalati, pa pri kupovini obratite pažnju na vrstu i količinu ovih materija u vinilu. Pored toga, industrija vinila ubrzano razvija materijalna poboljšanja koja postepeno smanjuju uticaj na zdravlje i životnu sredinu, što nam daje određeni optimizam.

Winflex, Podium i Wicanders vinilne podne obloge, koje nudimo u salonima, izrađene su po tehnologiji koja prati ekološke trendove. Ploče ne sadrže ftalate i prošle su antibakterijski test.

Održavanje i upozorenja

Zahvaljujući PU zaštitnom sloju, vinilne podne obloge se izuzetno lako čiste i održavaju. Dovoljno je periodično čišćenje usisivačem i čišćenje vlažnom krpom. Za veći efekat možete koristiti sredstvo za čišćenje namenjeno nezi vinila, kao što je npr. LAMINAT I VINIL CLEANER.Ako je potrebno, preporučujemo sredstvo za poliranje vinila za osvežavanje podne obloge.

Postavite podloge od filca na noge nameštaja kako biste sprečili mehanička oštećenja podne obloge. Izbegavajte tepihe sa gumenom podlogom, gumene noge za nameštaj ili točkove, jer će nepopravljivo oštetiti vinil. Opremite kancelarijske stolice mekim točkovima ili ih postavite na plastičnu zaštitnu podlogu. Ne pomerajte nameštaj tako što ćete ga povući po podu, već ga podignite i premestite na drugo mesto. Vrući predmeti kao što su opušci cigareta ili komadići žara mogu oštetiti pod. Ne preporučuje se izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, jer vinil može da se pregreje i preterano raširi, pa je potrebno zasenčiti prozore tokom maksimalnog osvetljenja. Ako je podna obloga opterećena teškim nameštajem s jedne strane, ona mora imati mogućnost/prostor za skupljanje i rastezanje s druge strane.

Možemo zaključiti da su vinilne podne obloge savršeno prilagođene potrebama savremenih ljudi, jer su izdržljive, praktične za upotrebu i jednostavne za postavljanje. Osim što su topli i prijatni na dodir, vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike mogu da zadovolje svaki ukus.

POMOĆ U IZBORU VRSTE PODA

Odabir pravog poda ima veliki uticaj na izgled i osećaj vašeg doma. Podne obloge po pravilu ne menjate često, što znači da ćete neko vreme morati da živite sa svojom odlukom.

7 saveta koji će vam pomoći da odaberete:

1. Prostor

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je prostor u koji će se postaviti pod. Veličina i oblik ambijenta i osvetljenost prostora igraju važnu ulogu u donošenju pravog izbora. Svetle boje će pomoći da male sobe budu optički prostranije, a tamniji akcenti će uneti toplinu u prostor.

2. Stil

Kada ste u izložbenom salonu ili pretražujete internet, veliki izbor može da vas zavara. Zapamtite jednostavnu činjenicu da se pod koji odaberete mora dobro uklopiti sa opremom koju već imate u svom domu. Razgovarajte sa stručnjacima, a izbor pravog stila poda za vas i dalje u velikoj meri zavisi od vašeg ličnog izbora i želja.

3. Praktičnost podnih obloga

Još jedan važan aspekt je praktičnost. Razmislite o svrsi vašeg poda i vrstama aktivnosti koje se obavljaju u određenoj prostoriji. Da li će prostor biti jako opterećen, kao što je hodnik, ili će se soba koristiti samo povremeno? Prolivanje i mrlje su češći u kuhinji, pa vam je tamo potrebno nešto što je otporno i lako se čisti. Slično tome, kupatila treba da imaju podne obloge otporne na vlagu.

4. Vrsta podne obloge

Sada kada znamo nešto više o stilu, prostoru i praktičnosti ambijenta, možemo da ispitamo dostupne opcije. Dostupan je raznovrstan izbor, ali danas se najčešće koriste drveni podovi, pluta, laminat i vinil.

5. Budžet

Kao što je uobičajeno u savremenom svetu, podovi takođe mogu biti relativno jeftini ili nečuveno skupi. Odredite koliko možete potrošiti i ostanite u okviru svojih mogućnosti.

6. Profesionalna postavka ili uradi sam?

Ako ste vešti i iskusni, možete uštedeti novac i sami postaviti podnu oblogu. U ovom slučaju, odabir prave podne obloge u velikoj meri će vam olakšati rad.

Podne obloge na klik postavku su savršeni za vaš „uradi sam“ projekat. Pored podnih obloga biće vam potreban i pravi alat,malo vremena pa vam preporučujemo da tačno odredite koliko ćete uštedeti ako se odlučite za to. Naši savetnici će vam rado pomoći savetom.

Takođe možete uštedeti tako što ćete izabrati profesionalca. Pre nego što odaberete, uzmite nekoliko ponuda i uporedite ih. Ako odaberete iskusnog majstora, sigurno možete uštedjeti mnogo glavobolje, osigurati profesionalnu montažu i naravno garanciju na postavljanje podnih obloga.

7. Održavanje i nega

Veoma važni saveti na našoj listi su naravno održavanje i nega. Pametno ih je razmotriti pre kupovine, jer će izbor podne obloge u velikoj meri uticati na količinu posla tokom upotrebe. U Alpodu nudimo širok asortiman proizvoda koji uključuju sredstva za čišćenje i polire za sve vrste podnih obloga kao i ulja za održavanje parketa ili spoljnih drvenih podnih obloga.

Brz i dinamičan tempo života zahteva praktične i upotrebljive podove koji ne zahtevaju mnogo održavanja. Odabir prave podne obloge obezbeđuje dovoljno slobodnog vremena za odmor i opuštanje. Kod kuće možete maksimalno uživati u jednostavnom,čistom i prijatnom ambijentu. Odabirom prave podne obloge možete kvalitetno provesti slobodno vreme, baviti se hobijima koji vas čine srećnim i punim energije, prikupiti prijatne uspomene koje će vas grejati za ceo život.