Odabir podova za prostorije nije lak zadatak iz mnogo razloga. Potrebno je prilagoditi vrstu poda najpre nameni, mogućnostima, potrebama u vezi sa održavanjem podne površine, pa čak i vrstom grejanja koja je prisutna u kući, stanu ili nekom poslovnom prostoru.

 Svi su upućeni da danas postoji ozbiljan broj različitih rešenja kada govorimo o podovima, od različitih parketa, preko laminata, tarketa, pa do brojnih podnih pločica i drugih podnih površina. U potrazi za rešenjem koje je sveobuhvatno, kada govorimo o nameni, prilagođavanju stilu koji u određenom prostoru vlada, samom načinu održavanja, dolazi se do parketa zanimljivog naziva, a to je francuski slog.

Parket francuski slog ili chevron, kako glasi ime pod kojim je takođe poznat, postavlja se slično kao „riblja kost“, ali pod uglom od 45 ili 60 stepeni. Uz to, ivice mogu biti zaobljene, tj. oborene ili se to ne mora uraditi sa njima, već mogu ostati ravne. 

 

Zašto je francuski slog dobro rešenje?

Ova vrsta parketa daje luksuz svakom prostoru, ne postoji prostorija koja ne deluje luksuzno kada se francuski slog postavi. Jedna odlična strana njegova, posebno kada se radi o uređenju enterijera, jeste to što se uklapa u najrazličitije stilove. Nezaobilazni je deo uređenja kada želite da dostignete sasvim retro izgled svog doma ili poslovnog prostora, ali i kada želite da sve bude stilski, od zidova, preko nameštaja, stolarije, draperija, pa sam chevron sve to savršeno dopunjuje. Uz sve ovo, činjenica je da je francuski slog odličan izbor i kada se radi o savremenim i modernim rešenjima za arhitekturu enterijera, kao i za minimalističke prostore. 

Naravno, govoreći o samom  luksuznom izgledu i prilagodljivosti svakom stilu, skoro da nije potrebno pominjati da je chevron veoma kvalitetan parket i da predstavlja investiciju koja se isplati, budući da kvalitet koji poseduje garantuje dug vek trajanja i nepromenjenosti podova. 

Uzorak chevron parketa

Kada govorimo o chevron parketu govorimo o posebnom načinu slaganja parketa koji se naziva tako ili francuski slog. Iako nas parket podseća često na nešto tradicionalno, jednolično, francuski slog ima mnogo vrsta uzoraka za koje se možete odlučiti. 

Najpre, sam parket se izrađuje od više od dvadeset vrsta drveta, što već govori o postojanju velikog broja uzorka chevron parketa. Naravno, razlika je i u samim bojama i nijansama, jer je parket dostupan u najsvetlijim, pa sve do najtamnijih tonova. 

Različiti su i načini završne obrade, u smislu hoblovanja i lakiranja, pa tako se može postići i visok sjaj, ali i mat izgled, a svima je zajedničko to da odišu toplinom, jednostavnošću i elegancijom izgleda. 

Često se dešava da se francuski slog i riblja kost mešaju, ali se ne radi o istom načinu slaganja, budući da se kod ševrona daske podudaraju, tj. jedna uz drugu slažu, praveći piramidalni oblik, dok kod riblje kosti to nije slučaj, jer se parket stavlja cik-cak, i u tome je glavna razlika među njima koja ujedno utiče i na cene ova dva parketa.

Pročitaj i: Chevron ili riblja kost – kako odabrati?

Zbog čega je cena ševron parketa veća od riblje kosti?

Zabuna koja nastaje kod onih koji parkete postavljaju je često u pogledu cene između francuskog sloga i riblje kosti, budući da je chevron skuplji u odnosu na riblju kost. 

Razlog ovome jeste način slaganja. Budući da se kod chevron parketa daske poklapaju, odnosno uklapaju, a ujedno se ivice svake pojedinačne daske mogu oboriti, svaka daska parketa se dodatno brusi, skraćuje, prilagođava onoj drugoj, zbog čega je gubitak drveta veći. Od 5% do 10% svake daske parketa se ukloni kako bi mogla da se u potpunosti uklopi, zbog čega je krajnji otpad drveta oko 17% celokupne kvadrature. 

Sve to je u stvari razlog zbog kojeg je cena francuskog sloga viša, jer njegova obrada, postavljanje i uklapanje zahtevaju mnogo više posla, truda i više profesionalnosti, zbog čega se njegovo postavljanje poverava isključivo profesionalcima. 

Da li francuski slog i podno grejanje funkcionišu zajedno?

Poslednjih godina se dogodila ekspanzija ugradnje podnog grejanja u stambenim zgradama i privatnim kućama, ali čak i određenim poslovnim prostorijama. 

Razloga za to je mnogo i to veoma razumljivih, počev od činjenice da je praktičnije i da se prostori bolje zagrejavaju. Međutim, pitanje je često koje vrste parketa mogu da „podnesu“ podno grejanje. Kada je francuski slog u pitanju onda nema problema, jer je odlično rešenje koje se nudi kada se ugrađuje ova vrsta grejanja.

Savet jeste da parket bude od neke vrste termotretiranog drveta, a to su hrast i jasen, ali to nisu jedine vrste drveta od kojih se pravi parket koji je odgovarajući za podno grejanje, već su tu još neke egzotične vrste koje na našim prostorima nisu toliko poznate, poput iroka, teaka, padouka i tako dalje. 

Ima preko 20 vrsti takvog drveća od kojeg se pravi chevron parket koji je odgovarajući za podno grejanje. Koje god da je, najvažnije je znati da ne postoji nikakav problem u kombinaciji njih dvoje. 

Kako se održava parket francuski slog?

Kod održavanja parketa, bilo kojih podnih površina koje su od drveta, najbitnije je da čuvate pod od vlage, prosipanja tečnosti i jarke sunčeve svetlosti. 

Usled velike vlage ili tečnosti koja se odmah ne skupi i sasvim ukloni, drvo prirodno „bubri“, izdiže se i trajno oštećuje. Kada govorimo o sunčevoj svetlosti, kada je jaka i dugo traje, onda prirodno menja boju drveta, zbog čega valja zavesama ili roletnama zaštiti u periodu kada je sunce najjače, i to ne samo parket, već i sav nameštaj. 

Kada govorimo o daljim fizičkim oštećenjima, parket francuski slog i druge treba čuvati od oštećenja nastalih unošenjem peska, jer je pesak veliki neprijatelj drvenim podovima, čak više nego štikle, koje mogu i te kako da naprave udubljenja i oštećenja. To ujedno znači zaštititi parket od obuće, te prilikom prenošenja nameštaja, koji uvek može da udubi neki deo parketa. 

Kako francuski slog, tako i drugi parketi, zahtevaju jednostavno održavanje u smislu čišćenja. Važno je redovno usisavati parket, kako bi se uklonila prašina, eventualno pesak i zemlja, koji mogu da mu štete. Prebrisavanje poda je potrebno vlažnom krpom, ali tako da već nakon 15 sekundi pod bude sasvim suv. Izbegavajte vosak, deterdžente na bazi ulja i abrazivna sredstva koja bi oštetila lak parketa, već koristite sredstva za čišćenje podova i drvenih površina i to pomešano sa vodom u razmeri koja je propisana uputstvom. Ništa drugo nije potrebno, čak i brisanje vlažnom krpom nakon usisavanja je sasvim dovoljno nekad da se parket uredno održava i očuva.